Hyvinvointi
Mitkä materiaalit suojaavat koronalta paremmin?

Mitkä materiaalit suojaavat koronalta paremmin?

Korona suojalta

Korona on tauti, mikä levää helposti pisaratartuntana. Koronan leviämistä voidaan estää hyvällä käsi- ja yskimishygienialla sekä pitämällä turvallinen välimatka vieraisiin ihmisiin. Kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa, on käytettävä maskia. Keväällä 2020 Suomessa yleistyi jonkin verran myös kumihanskojen käyttö, mutta kumihanskojen käyttämiseen liikennevälineissä tai esimerkiksi ruokakaupoissa ei ainakaan tällä hetkellä kannusteta. Kertakäyttöhanskojen sijaan ihmiset suojautuvat koronalta muovi- tai kangasmaskeilla.

Julkisissa tiloissa näkyy myös kasvojen edessä pidettäviä, muovisia visiirejä. Visiiri suojaa muita ihmisiä suorilta roiskeilta, mutta ilmanvaihto ja ilmavirtaus voivat saada virukset kiertämään visiirin. Siksi uskotaankin, että visiiri ei ole riittävä suoja koronalta.

Onko maskilla väliä? Mitkä materiaalit suojaavat koronalta parhaiten?

Polyesteri on puuvillaa parempi materiaali kangasmaskiin

Maski ei suojaa sinua koronalta. Maski estää sinua levittämästä taudinaiheuttajia. Jos kaikki käyttäisivät maskia, voitaisiin koronan leviäminen saada pysähtymään paljon tehokkaammin.

Maskia kannattaa käyttää, vaikka olisi oireeton. Voit olla taudinkantaja ja -levittäjä jo ennen oireiden ilmaantumista. Samalla rohkaiset esimerkilläsi muitakin käyttämään maskia. Monille maskin käyttöön ottaminen onkin ollut ”kehtaamiskysymys”. Suomalainen ei mielellään halua poiketa muista ja tehdä jotain epätavallista.

Voit käyttää kangas- tai kertakäyttömaskia. Kertakäyttömaski ei itse asiassa olekaan kertakäyttöinen – VTT kertoi juuri todenneensa, että kertakäyttömaskin voi pestä tai keittää 10 kertaa, ja se suojaa silti yhtä hyvin kuin kangasmaski.

Kertakäyttömaski on tehty muovista. Firmat, joiden ydintehtävä on muovin koneistus tilaustyönä, eivät ole hyötyneet kertakäyttömaskien kysynnän kasvusta. Pelkästään Ranska on tilannut kaksi miljardia kertakäyttömaskia ja muovi on öljyn hinnan alenemisen vuoksi halpaa, joten joillakin yrityksillä luulisi menevän hyvin.

Ei Suomen muoviteollisuudella silti järin huonosti mene. Muovisia tuotteita on tarvittu koronan leviämisen hidastamisessa, sairaanhoidossa ja esimerkiksi ruoan sekä lääkkeiden jakelupakkauksissa.

Kangasmaski on kestävämpi kuin kertakäyttömaski, mutta valitettavasti muovia sisältävä polyesterikangas suojaa puuvillaa paremmin. Paras materiaali olisi mikrokuitukangas, mitä on kuitenkin vaikea saada kotiompelimoihin.

Polyesteri peittoaa puuvillan, koska sen hiukkasten suodatusteho on 40–50 %. Puuvillan suodatusteho on 20–30 %. Lisäksi puuvilla kostuu helposti. Märän kankaan suodatustehokkuus heikkenee – puhumattakaan siitä, miten ikävää sitä on käyttää.

Käytä maskia oikein suojataksesi muut koronalta

Kertakäyttömaskit

Maski naamaan ja menoksi ! Itse asiassa, maskin käyttäminen ei ole ihan näin yksinkertaista. Jotta maski suojaisi muita hengitysteistämme erittyviltä pieniltä pisaroilta, tulee sitä käyttää oikein.

Katso tästä ohjeet kertakäyttö- tai kangasmaskin käyttöön:

  1. Pue maski vain puhtain käsin
  2. Aseta kertakäyttömaski niin, että ulkopinnan laskokset osoittavat alaspäin. Älä koske suojaosaan, kun vedät lenkkejä korvien taa ja painat maskin nenävahviketta.
  3. Varmista, että maski istuu myös leuan alta
  4. Älä koske enää maskiin. Myös hiusten, nenän ja silmälasien koskettelua pitäisi välttää.
  5. Poista kertakäyttömaski ja vaihda se uuteen, kun sinun pitää juoda tai syödä. Älä laske maskia leualle tai nosta sitä otsalle. Kangasmaski kerää uloshengityksen mikrobeja, siksi se tulisi vaihtaa puhtaaseen 30–60 minuutin välein.  
  6. Heitä kertakäyttömaski heti roskiin, likaisten maskien säilytyspussiin, pesukoneeseen tai kiehuvaa vettä sisältävään kattilaan. Kangasmaski pitää laittaa muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. Kangasmaski pitää pestä 90 asteessa.
  7. Pese tai desinfioi kädet maskin poiston jälkeen. 

Maskin käytön perusperiaatteet oppii nopeasti. Maskin kanssa oppii elämään, eikä parin viikon päästä siihen enää kiinnitä juuri huomiota – paitsi silloin, kun maski on aika vaihtaa.

Mihin jätteeseen maskit lajitellaan?

Käytetyistä maskeista voi vielä koitua ikäävyyksiä. Kertakäyttömaskien elinkaari on satoja vuosia, eikä niitä voi lajitella muovinkeräykseen. 

Kertakäyttömaskia ei voi heittää luontoon (vaikka lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa niin tekevät), eikä sitä kannata polttaa takassa. Jotta puulämmittäminen olisi mahdollisimman puhdasta ja turvallista, kannattaa takassa tai esimerkiksi leivinuunissa polttaa vain kuivaa puuta.

Kertakäyttömaskit on pakko laittaa sekajätteeseen. Onneksi Suomessa sekajätteet poltetaan energiaksi, joten suomalaiset kaatopaikat eivät täyty kertakäyttömaskeista. 

Käyttökelvottomaksi muuttuneen puuvillaisen kangasmaskin voi laittaa biojäteastiaan, jos se on sataprosenttista puuvillaa. Paremmin suojaavat polyesterimaskit kannattaa laittaa sekajäteastiaan, kun niitä ei voi enää käyttää. Vaikka pesisit kangasmaskit ohjeiden mukaan 90 asteessa, kestävät ne kuitenkin lukuisia käyttökertoja.