Koti
Säilytysratkaisut omakotitaloon

Säilytysratkaisut omakotitaloon

Säilytystilaa on tuskin koskaan liikaa. Vaikka omakotitalo olisi täynnä vaatehuoneita, kaappeja ja lipastoja, tulet todennäköisesti tuskailemaan tilanpuutteen takia.

Suomessa on neljä vuodenaikaa, joten samalla ulkotakilla ei pärjää vuoden ympäri. Talvitakit, toppahousut ja villavaatteet vievät paljon säilytystilaa. Monilla on tapana vaihtaa verhot, matot ja muut sisustustekstiilit vuodenajan mukaan. Etenkin matot tarvitsevat runsaasti säilytystilaa.

Omakotitaloasukkaalla on usein vielä enemmän tavaraa kuin kerrostaloasukkaalla. Omakotitalossa tarvitaan muun muassa lumikolaa, kottikärryjä, haravaa, ruohonleikkuria ja rautakankea. Omakotitalossa on usein jotain pientä korjattavaa, joten ruuvinvääntimiä, porakoneita, nauloja ja maalipurkkeja pitää olla jemmassa.

Omakotitaloasukkaalla on usein myös auto – varsinkin, jos omakotitalo sijaitsee kauempana palveluista. Auto voi seistä nököttää keskellä pihaa, mutta minne laittaa talvirenkaat, jarrunestepullot, tunkit, pukit ja lumiharjat?

Aloita konmarituksesta

Kun yrität saada omakotitaloa, autotallia tai ulkovarastoa järjestykseen, aloita konmarituksesta. Konmaritus tarkoittaa tavaroiden karsimista ja kaikesta turhasta tai iloa tuottamattomasta luopumista. Tarvitsetko kolmea vasaraa, vai riittääkö yksi hyvä? Onko sinun välttämätöntä säilyttää kaikkia työpapereitasi vuodesta toiseen, vai riittäisikö yksi kansiollinen tärkeimpiä? Huomaathan, että monista papereista ja piirustuksista voi ottaa valokuvan, jolloin ne säilyvät haalistumattomina digitaalisessa muodossa. Alkuperäisen paperiversion voi siten hävittää pölyä keräämästä.

Hankkiudu eroon myös kaikesta rikkinäisestä ja niistä Ikean huonekaluista, joita et aiokaan koota – sekä tavoitefarkuista ja kesämekoista, joihin mahtuaksesi sinun olisi laihduttava ainakin toistakymmentä kiloa. Saatat huomata, että pelkästään vaatekaapista löytyy karsittavaa useiden jätesäkkien edestä. Jos myyt tavarat kirpputorilla, saat rahaa vaikka uusiin säilytysratkaisuihin. Hanki vaikka kaunis liukuovikomero, mihin voit laittaa jäljelle jääneet vaatteet kauniisti. Ylähyllyille mahdutat talvimatot ja jouluvalot. Liukuovet voi asennuttaa myös vanhan kaapin eteen, jolloin säilytysratkaisujen uudistaminen sujuu erityisen nopeasti ja edullisesti. Liukuovet voi valita sävy sävyyn asunnon värimaailman kanssa. Ahtaissa paikoissa peiliovet luovat tilan tuntua.

Rikkinäinen tuoli

Paikka kaikelle ja kaikki paikoilleen

Parhaat neuvot ovat usein niin yksinkertaisia, että niiden saaminen saattaa vaikuttaa kettuilulta. Paras vinkki omakotitalon säilytysratkaisuihin on se, että joka tavaralle lanseerataan oma paikka, ja että kaikki perheenjäsenet sitoutuvat palauttamaan tavaran aina paikalleen. Näin tavarat löytyvät aina, kun niitä tarvitaan, etkä esimerkiksi joudu ostamaan aina uutta vasaraa.

Ideoita keittiön säilytysratkaisuihin

Sopikaa yhdessä oikea laatikko tai kaappi kattiloille. Kattilankannet voivat olla omassa telineessään, mikä on ihanteellisimmillaan kiinnitetty kaapin oveen. Järjestelkää myös ruokakaapit. Tarvittaessa hyllynreunaan voi kiinnittää teipin, missä luetellaan kyseiselle hyllylle kuuluvat raaka-aineet.

Varatkaa paikka myös kaukosäätimille, paristoille, polttimoille, ompelutarvikkeille, laastareille, kipulääkkeille ja muille pikkutavaroille, joita haeskellaan usein. Kun kaikki ompelutarvikkeet ovat samassa paikassa, ei niitä tarvitse etsiä kauaa. Voitte itse päättää logiikan, minkä mukaan tavarat ryhmittelette (kuten sen, ovatko polttimot samassa paikassa kuin siivousvälineet vaiko samassa paikassa sulakkeiden ja paristojen kanssa).

Ideoita työhuoneen säilytysratkaisuihin

Työhuoneessa on hyvä käyttää mappeja, joiden selkämyksessä lukee kansion sisältö. Yksi kansio voisi olla omakotitalon papereille, toinen työtodistuksille ynnä muille työpapereille. Muiden kansioiden (myös valokuvakansioiden) osalta kannattaa harkita dokumenttien digitalisointia. Pilvipalveluissa säilyy mahdoton määrä tietoa, eikä sinun tarvitse pelätä muistitikkujen häviämistä.

Ideoita vaatehuoneen ja eteisen säilytysratkaisuihin

Talvivaatteet voi säilyttää muovilaatikoissa silloin, kun niitä ei tarvita. Jos tilanpuute uhkaa, hanki muutama tyhjiöpussi. Tyhjiöpussien avulla viisi villapaitaa vie saman verran tilaa kuin yksi (ilman tyhjiöpussia oleva).

Eteinen saattaa täyttyä kengistä. Sinne tänne lennelleet kengät ovat turvallisuusriski. Sotkuinen eteinen saattaa masentaa jo kotiin tullessa. Hanki siis tarpeeksi suuri kenkäteline – tai kenkäkaappi, mikä pitää eteisen yleisilmeen yhtenäisenä. Varaa paikka, mihin laskea avaimet – ja mistä ne muistaa ottaa mukaan lähtiessään.

Ideoita kellarin, ulkovaraston tai autotallin säilytysratkaisuihin

Työkalut

Työkaluja ei kannata säilyttää pakissa, mistä niitä joutuu penkomaan. Kiinnitä vasarat seinälle, esimerkiksi erityiseen seinälevyyn. Naulat ja ruuvit voi säilyttää läpinäkyvissä muovilaatikoissa koon ja käyttötarkoituksen mukaan lajiteltuna. Muovilaatikoita saa kaupasta pikkurahalla, mutta voit käyttää myös irtokarkkilaatikoita. Karkkilaatikoita saa ilmaiseksi monista herkkupuodeista ja elintarvikemyymälöistä. Tarratulostimella saat etiketin, mikä kertoo, onko laatikossa huopakattonauloja vaiko terassiruuveja.

Puutarhatyökalut kannattaa ripustaa seinälle roikkumaan. Huomaa, että maalit ja jotkut kemikaalit kannattaa säilyttää lämpimässä varastossa tai sisätiloissa, jotta ne eivät jäädy.