Koti
Muuttamisen ei aina tarvitse olla rankkaa

Muuttamisen ei aina tarvitse olla rankkaa

Muuttolaatikot

Muuttaminen voi ahdistaa jo ajatuksen tasolla, mutta muuttamisen ei aina tarvitse olla rankkaa. Kun aloitat tarpeeksi aikaisin ja ulkoistat mahdollisimman monta työvaihetta, voi muutto hoitua puolihuomaamattomasti. Tässä parhaat vinkit siihen, miten muuttaminen asunnosta toiseen sujuu mahdollisimman vaivattomasti.

Ota kaverit avuksi

Ota kaverit avuksi – tämä on vanha kikka. Sinuakin on varmasti pyydetty muuttoavuksi Varkaudessa, tai tekemään muuttosiivous Helsingissä. Kaveria voi pyytää avuksi myös pakkaamiseen ja tavaroiden karsimiseen. Esimerkiksi vaatekaapin sisällön läpikäyminen yksin voi tuntua nii vaikealta ja pitkäveteiseltä hommalta, että sitä lykkää aina vain eteenpäin… kunnes iskee muuttopaniikki, ja sen seurauksena tunkee muuttolaatikkoon/jätesäkkiin kaikki vaatteet niitä sen enempää lajittelematta. Sinne menivät niin rippipuku 15 vuoden (ja 15 kilon) takaa kuin kaikki epäonnistuneet heräteostoksetkin, joille ei tule koskaan olemaan mitään käyttöä. Suurella todennäköisyydellä samat kledjut laitetaan myös uuden asunnon vaatekaappiin homehtumaan. Kaverin kanssa kaappien sisällön lajitteleminen mukaan otettaviin ja pois vietäviin on hauskaa – jos vain kehtaat paljastaa sotkuiset kaapit kaverillesi. Kannattaa ottaa riski, jos kaveri vain on myötämielinen ajatukselle – voitte pitää vaikka Sinkkuelämää-sarjan tyylisiä vaatenäytöksiä!

Jos kaverisi ovat niin ihania, että he suostuvat muuttoavuksi, muista palkita heidät hyvällä tarjoilulla ja vaikka järjestämällä kiitosbileet uudessa asunnossa. Jos et muista kiittää heitä, voi olla, ettei seuraavaan muuttoon tai remonttiin ilmesty yhtään apukäsiparia. Sohvan kantaminen autoon ei ole kovinkaan mielestä niin mukavaa, että sitä viitsisi tehdä kuivin suin ja ilman mitään korvausta. Muista myös huolehtia siitä, että kaikki on pakattu muuttopäivän aamuun mennessä. Voit lukea vaikka Vauva.fi-keskustelupalstalta kauhutarinoita muutoista, joihin isäntäväki ei ole valmistautunut lainkaan. Kun muuttajat ovat tulleet paikalle, on isäntäväki vasta heräillyt krapulaisena tavaroiden ollessa yhä pakkaamatta ja suojaamatta…

Aloita ajoissa

Ystävät

Aloita kavereiden rekrytoiminen, tavaroiden pakkaaminen, siivous- ja muuttofirmojen kilpailuttaminen, muuttolaatikoiden hankkiminen ja paperiasioiden hoitaminen ajoissa, niin vältyt pahimmalta stressiltä. Muuttolaatikot kannattaa vuokrata, sillä samankokoiset muuttolaatikot menevät hyvin päällekkäin säästäen tilaa muuttoautossa. Muuton jälkeen voit palauttaa laatikot, etkä huku muovi- tai pahvimereen.

Aloita ajoissa myös tavaroiden karsiminen. Suomalaisessa asunnossa on yleensä valtavasti tavaraa – tavaraa, joista merkittävää osaa ei tarvita. Älä pelkää luopua ompelukoneesta tai esimerkiksi tulostimesta, jos käytät niitä hyvin harvoin. Mikäli sinulle tulisi pakottava tarve ommella, voit lainata tai vuokrata ompelukoneen jostain – esimerkiksi kirjastosta. Lähes kaikki kirjastot tarjoavat myös tulostusmahdollisuutta, hinnan ollessa noin 0,20 €/arkki.

Inspiraatiota tavaroiden karsimiseen voi hankkia vaikka Konmari-kirjoista. Niiden mukaan kaikki ehkä-vaatteet ovat ei-vaatteita, ja myös sälälaatikot sekä paperiarkistot kannattaa karsia. Edessä on iso urakka, mutta se maksaa itsensä takaisin. Kun olet karsinut turhat tavarat ja järjestänyt loput siististi esimerkiksi pestyihin karkkilaatikkoihin, tyhjiöpussiin ja pahvilaatikoihin, löydät kaiken tarvitsemasi nopeasti. Ota huomioon myös tilansäästö – voit ehkä huomata voivasi muuttaa pienempään asuntoon, ja säästää siten rahaa sekä energiaa. Muuttokin sujuu helpommin, kun tavarat ja huonekalut on ensin karsittu. Jos myyt karsimasi tavarat, voit saada rahaa vaikka muuttosiivouksen teettämiseen.

Ulkoista kaikki, mitä voit

Ulkoistaminen tekee muuttamisesta helppoa. Lähestulkoon kaiken muuttamiseen liittyvän voi ulkoistaa – niin tavaroiden pakkaamisen, kantamisen, purkamisen, muuttoauton ajamisen, taulujen kiinnittämisen kuin muuttosiivouksenkin. Muuttofirmoilta voi kysellä erilaisia palvelupaketteja. Monet muuttofirmat tarjoavat ainakin muuttolaatikoiden vuokraamista, muuttoautoa kuljettajalla ja apukäsiä, mutta on olemassa myös avaimet käteen -muuttoja. Avaimet käteen -muutto tarkoittaa tosiaankin sitä, että muuttofirma huolehtii myös tavaroiden pakkaamisesta sekä niiden purkamisesta uudessa asunnossa. Muuttofirma voi ripustaa verhot, asentaa lamput ja viikata vaatteet kaappiin, ja sillä aikaa sinä voit vaikka lukea kirjaa riippumatossa. Olipa kyseessä avaimet käteen -muutto, omatoimimuutto tai jotain siltä väliltä, selvitä vakuutusasiat kuntoon siltä varalta, että jotain hajoaa muuton aikana.

Selviytymispakkaus pelastaa päiväsi

Muuttoon liittyy usein tavaroiden väliaikaista katoamista. Mieti, mitä kaikkea tarvitset muuttopäivän iltana ja ensimmäisenä aamuna uudessa kodissa. Pakkaa nuo tavarat selkeästi erottuvaan laatikkoon tai kassiin – päivä alkaa hyvin, kun kahvinkeitin ja muut kahvinkeittovehkeet, aamulääkkeet, hammasharja ja työvaatteet löytyvät etsimättä. Selviytymispakkauksessa voi olla myös sidetarvikkeita, särkylääkettä ja vaikka pari rullaa vessapaperia.