Esillä olevat artikkelit
Manuaaliset vinssit vs. sähkövinssit: Mikä vinssi sopii sinulle?

Manuaaliset vinssit vs. sähkövinssit: Mikä vinssi sopii sinulle?

Nettikaupoista löydät niin toimintavarmat mekaaniset vinssit kuin järeämmätkin sähkövinssit. Vinssillä on monta käyttötarkoitusta. Vinssillä voi esimerkiksi hinata veneen trailerille, tai laskea sen trailerilta järveen. Vinssillä voi myös nostaa tukkeja auton lavalle. Tämä nosto- tai vetolaite toimii siten, että ketjua tai vaijeria kierretään telan ympäri (tai kelalta pois), ja samalla toisessa päässä oleva objekti liikkuu haluttuun suuntaan. Telaa pyöritetään joko käsivoimin (manuaalinen vinssi) tai hydrauliikan tai sähkön avulla. Sähkövinssin jännite on joko 12, 24 tai 230 V.

Millainen vinssi sopii juuri sinulle?

Se, millainen vinssi sopii sinulle parhaiten, riippuu siitä, mihin aiot vinssiä käyttää. Jos aiot käyttää vinssiä veneen laskuun, valitse sähkövinssi, minkä vetokapasiteetti riittää veneesi siirtelyyn. Jos aiot tulevaisuudessa vaihtaa veneesi isompaan, on hyvä valita vinssi, mikä jaksaa vetää myös isompaa venettä – näin et joudu ostamaan uutta vinssiä yhtä aikaa uuden veneen kanssa.

Pienimmillä eli alle 10 kilon painoisilla sähkövinsseillä voi siirrellä noin 1000 kilon kuormia. Pienen sähkövinssin hinnat alkavat satasesta. Tuplat eli noin 200 euroa maksava sähkövinssi siirtelee jo noin 1600 kilon kuormia. Jos olet valmis maksamaan sähkövinssistä noin 400 euroa, saat noin 40-kiloisen sähkövinssin, millä ei ole vaikeuksia siirtää 4500 kiloa kerralla.

24 V sähkövinssit kuluttavat virtaa noin 50 % vähemmän kuin 12 V sähkövinssit. 24 V sähkövinssit ovat kalliimpia: 700–4000 euroa. Isoimmilla 24 V sähkövinsseillä voi siirtää noin 5500 kiloa. 230 V sähkövinssit pystyvät siirtämään vain muutamia satoja kiloja – silti ne maksavat 300–400 euroa.

Mönkijä

Jos vinssi tullaan kiinnittämään mönkijään, sen tuskin tarvitsee olla kovin iso. Isoimmat sähkövinssit painavat kymmenisen kiloa, ja niillä voi siirtää tuhannen kilon kuormia, mutta sellaista tuskin tarvitset mönkijässä. Osta jokin kevyempi vinssi, maun (ja käyttökohteiden) mukaan joko manuaalinen tai sähköllä toimiva.

Aiotko käyttää vinssiä metsätöissä? Mekaaniset tukkivinssit jaksavat siirtää jopa 3000 kilon taakkoja, mutta hydraulivinssit ovat kaikista vahvimpia. Mekaaninen vinssi käynnistetään vivusta, ja jarru pitää kaapelin tiukalla tukin tultua paikoilleen. 3000 kilon vetokapasiteetista saa maksaa suurin piirtein saman verran euroja. Ison mekaanisen vinssin paino voi olla 300 kiloa – sitä ei siirrellä yhden ihmisen voimin. Mitä pidempi vetokaapeli, sitä helpommin tukit saadaan lavalle. Kaapeli voi olla esimerkiksi 50 metriä pitkä. Tuolloin ei ole pakko ajaa kaikista hankalimpiin paikkoihin, vaan tukit voidaan raahata niistä pois. Eikä 3000 kiloa riitä? Osta siinä tapauksessa hydraulivinssi. Radio-ohjattava hydraulivinssi (oma paino jopa 70 kiloa ja hinta noin 1600 euroa) pystyy nostamaan ja siirtämään jopa 8000 kilon kuormaa. Kevyemmät hydraulivinssit ovat jonkin verran edullisempia.

Mistä virta sähkövinssiin?

Sähkövinssit helpottavat monia urakoita. Kauko-ohjaimen avulla selviydyt esimerkiksi juuri veneen laskusta ilman apuvoimia. Kätesi vapautuvat sinne, missä niitä tarvitaan, ja kauko-ohjain voi vaikka roikkua kaulassasi.

Ennen kuin teet ostopäätöksen, mieti, mistä saat virran sähkövinssiin. Jos kyseessä on 12 V sähkövinssi, saa se virtansa auton akusta. Akku lisää vinssin painoa, ja vaatii tilaa. 24 V sähkövinssi sopii 24 V sähköjärjestelmän omaaviin ajoneuvoihin. Jos 230 V vinssi tarvitsee verkkovirtaa, joten parin metrin etäisyydeltä pitäisi löytyä pistorasia. Veneenlaskupaikoilla sellaista tuskin on. 230 V vintturin mukana on hyvä kuljettaa mahdollisimman pitkää ulkojatkojohtoa.

Vinssin käyttömukavuus

Olet ostanut sähkövinssin helpottaaksesi elämääsi. Olisi kohtalon ivaa, jos vinssin käyttäminen hankaloittaisi erilaisia nosto- ja vetourakoita, tai tekisi niistä epämiellyttäviä. Mieti siis jo etukäteen, mitä vinssiltä haluat, ja mitä se ei saisi tehdä. Jos olet kärsimätön, voit panostaa erityisen nopeaan vinssiin. Langallinen kauko-ohjain sallii liikkua jopa 3 metrin säteellä, mutta langaton kauko-ohjain on monen vinssaajan mielestä se ykkösvaihtoehto. Johto on aina tiellä, mutta langallisen kaukosäätimen kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Jos et pidä kovista äänistä, testaa vinssin toimintaääni – toiset sähkövinssit ovat huomattavasti meluisampia kuin toiset. Veneilijöiden kannattaa hankkia sähkövinssi, missä on vaijerin sijasta dyneemaköysi. Nopeus, äänenvoimakkuus ja johdottomuus sekä niiden vaikutus vinssin käyttömukavuuteen ovat ehkä makuasioita, mutta tämä ei ole: tarkasta, että sähkövinssi on CE-hyväksytty.