Koti
Kaikki mitä kotisi tarvitsee vuonna 2020

Kaikki mitä kotisi tarvitsee vuonna 2020

Koti

Kaupan liiton hiljattain tekemä selvitys kertoo, että suomalaiset satsaavat nyt kotiin – koronakriisistä huolimatta, tai ehkäpä juuri sen vuoksi. Kodin merkitys on kasvanut, koska ulkona liikkumistamme ja mahdollisuutta tavata (tai edes lähestyä) toinen toisiamme rajoitettiin. Monet suomalaiset ovat tottuneet matkustamaan lomillaan ulkomaille, mutta vuonna 2020 kaikki on toisin kuin ennen.

Nyt suomalaiset saavat liikkua Suomessa vapaasti, ja tämä näkyy muun muassa vuokramökkien kysynnässä – puhumattakaan myytävistä kesämökeistä! Suomalaiset on vallannut varsinainen mökkikuume.

Olennainen osa mökkeilyä tai kotoilua on kodin sisustaminen. Lomarahat voikin käyttää vuonna 2020 uuteen sohvaan tai uusiin pihakalusteisiin. Kevään mittaan moni on tehnyt remonttiakin kotona tai mökillä, kun taas osa on suunnitellut tekevänsä remontit vasta kesälomalla. Vasta remontoidut tilat suorastaan huutavat uusia mattoja, huonekaluja ja elektroniikkaa. Harkitse myös valvontakameraa, jotta kenenkään kiusaus nyysiä uudet stereot, uusi taulutelevisio tai uusi kaasugrilli ei kävisi liian suureksi.

Sisustustuotteita ja kalusteita ostetaan paljon verkosta

Koronakriisi opetti monet sellaisetkin suomalaiset, jotka eivät aiemmin olleet tykänneet asioida verkkokaupoissa, varsinaisiksi nettishoppailijoiksi. Verkkokaupat ovat auki yötä päivää, tuotteille voi saada ilmaisen kotiinkuljetuksen ja valikoimat ovat usein kivijalkaliikkeiden valikoimia laajempia. Koko ostotapahtuman voi hoitaa ilman kontaktia, mikä on tärkeää varsinkin riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Shoppailu netissä

Verkkokaupoista voi ostaa mielin määrin myös kalusteita, sisustustuotteita ja esimerkiksi kaasugrillejä. Uudet huonekalut tai verhot voi tilata vaikka Kiinasta asti! Kodin ja asumisen tuoteryhmistä juuri uusien sohvien, sänkyjen ja muiden huonekalujen sekä puutarhakalusteiden ostajat tekevät hankintansa verkossa muita useammin – ehkä siksi, että kalusteille saa järjestettyä kotiinkuljetuksen verkossa varsin kätevästi. Puutarhakalusteisiin lasketaan tässä yhteydessä myös grillit. Jo reilu 25 % ostaa grillinsä, terassikalusteensa ja huonekalunsa netissä. Tuosta määrästä puolet tekee tilauksensa mobiilisti, eli esimerkiksi älypuhelimen avulla.

Sen sijaan maalit, tapetit ja esimerkiksi naulat ostetaan pääsääntöisesti fyysisistä myymälöistä – yli 90 % pintamateriaalien, rakentamisen ja remontoinnin tuoteryhmien yksityisasiakkaista ostaa tuotteet perinteisestä rautakaupasta, missä maalisävyjä voi analysoida omin silmin, ja missä myyjä osaa auttaa tuotteiden valinnassa.

Jos tahdot uutta ilmettä kotiin vuonna 2020, harkitse ainakin seinien ja ikkunankarmien maalaamista. Jos lattia on kulunut, kannattaa se kunnostaa: laminaatin voi uusia, parketin hioa ja vahata ja puulattian maalata. Seinien maalaaminen onnistuu keneltä vain, eikä siitä tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle. Jos asut vuokralla, kysy ensin lupa – voi olla, että vuokranantaja ilahtuu maalausinnostasi niin, että antaa tilapäistä vuokranalennusta tai lupaa maksaa maalit.

Kun pinnat on raikastettu uudella maalilla, on helpompi hahmottaa, mitä muuta koti tarvitsee vuonna 2020! Seuraavaksi muutamia ideoita, joilla asuntoa voi päivittää viihtyisämmäksi.

Kotiin kannattaa hankkia iloa tuottavia asioita

Kotiin kannattaa hankkia iloa tuottavia asioita, joten mieti, mitkä asiat, värit, materiaalit ja kuviot ilahduttavat sinua eniten. Unelmat voi usein toteuttaa halvemmalla kuin uskoikaan – esimerkiksi infrapunasaunan voi saada jo alle tonnilla, eivätkä ulkoporealtaatkaan ole kovin kalliita. Mitä, jos muuttaisit koko alakerran koti-spaksi porealtaineen, höyrysaunoineen ja sadesuihkuineen? Spa-osaston vieressä voi olla vaikka oma kuntosali – kumimatot ja muutama hyvä laite voivat irrota jo noin tuhannella eurolla. Jos taas olet aina haaveillut omasta työhuoneesta, mieti, voisiko jo olemassa olevasta huoneesta irrottaa jonkin nurkan tätä tarkoitusta varten (esimerkiksi sermien tai liukuovien avulla). Etätyösuosituksia ollaan poistamassa, ja monet kuntosalitkin toimivat jo täydellä teholla, mutta on arjen luksusta voida työskennellä ja treenata (sekä kylpeä) oman kodin rauhassa.

Jos koronakriisi innosti sinutkin leipomaan, säilömään ja kokkaamaan, harkitse keittiöremonttia tai vaikka keittiön laajentamista. Entä puutarha – tarvitaanko sinne uusi kasvihuone tai uusia kasvulaatikoita, joissa kasvattaa terveellistä ja turvallista lähiruokaa? Kasvihuoneen saa edullisimmillaan jo parillasadalla. Ruukuilla ja minikasvihuoneilla ruokaa voi kasvattaa kerrostalossakin.

Jos et tarvitse uusia kodinkoneita, kalusteita tai kasvihuoneita, harkitse uusia mattoja, sohvatyynyjä ja verhoja ole olemassa oleviin sisä- ja ulkotiloihin. Vuonna 2020 muotia ovat luonnonmateriaalit ja muovin vältteleminen. Pohdi myös valaistusta (ehkä jopa älyvalaistusta, millä luoda helposti erilaisia tunnelmia) ja tuoksumaailmaa. Eteerisien öljyjen tuoksutteluun sopiva diffuuseri on suorastaan pakkohankinta kotiin vuonna 2020 – samoin läjä ilmaa puhdistavia huonekasveja!