Hyvinvointi
7 syytä miksi osteopaatilla käynti kannattaa

7 syytä miksi osteopaatilla käynti kannattaa

Lääkäri ja potilas

Lääkärisi saattaa suositella sinulle osteopaatilla käymistä. Ohjetta kannattaa tuolloin noudattaa, sillä esimerkiksi tamperelainen osteopaatti saattaa löytää pysyvän avun pitkittyneisiin kiputiloihisi. Et kuitenkaan tarvitse lääkäriä päästäksesi osteopaatin vastaanotolle. Osteopaatille voi varata ajan suoraan, ja syyksi riittää mikä tahansa kiputila, esimerkiksi päänsärky, polvikipu tai iskias. Myös migreeni, unettomuus ja stressi ovat syitä, miksi ihmiset hakeutuvat osteopaatin vastaanotolle.

Osteopaatti on koulutettu ammattilainen, joka löytää avun usein sellaisessakin tilanteessa, missä lääkäri ei ole osannut auttaa. Osteopaatti on opiskellut ihmisen anatomiaa, fysiologiaa sekä tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisia häiriö- ja kiputiloja yhteensä neljän vuoden ajan, ja hän löytää kivun alkuperän tarkastelemalla potilaan liikkumista ja liikeratoja, sekä tunnustelemalla tämän kehoa käsillään. Osteopaatilla käynti tepsii usein lääkärikäyntiä paremmin, sillä osteopaatilla on aikaa potilaalle. Lääkäri tahtoo saada potilaan ulos viimeistään vartin päästä, kun taas osteopaatti voi haastatella ja tunnustella potilasta jopa 60 minuutin ajan.

Mikä tahansa pitkään jatkunut kipu on syy mennä käymään osteopaatin pakeilla – varsinkin, jos kipu haittaa liikunnan harrastamista tai rajoittaa liikkumista. Lue tästä 7 erilaista syytä sille, miksi käydä osteopaatilla!

1. Päänsärky ja niskakipu

Päänsärky on ikävä vaiva. Se voi johtua hampaiden narskuttelusta ja purentaongelmista, joihin kannattaa etsiä apua osteopaatilta. Jos päänsärky johtuu jännityspäänsärystä tai migreenistä, on silloinkin osteopaatti oikea paikka ottaa yhteyttä.

Niska- ja hartiaseudun vaivat ovat usein päänsäryn takana. Ne voivat ilmetä myös kipuna päätä kääntäessä. Jännittynyt niska voi aiheuttaa paitsi pää- ja hartiakipua, myös huimausta, yläraajaoireita ja keskittymisvaikeuksia.

2. Olkapääkipu, kyynärpääkipu ja rannekipu

Olkapääkipu on yksi yleisimmistä syistä osteopaatin hoitoon hakeutumiselle. Erilaiset kulumat ja rasitukset voivat aiheuttaa olkapääkipua, mutta syy voi olla myös kiertäjäkalvosinoireyhtymä tai jäätynyt olkapää.

Kyynärpääkivun takana ovat usein rasitusperäiset ongelmat, kuten tennis- ja golfkyynärpää. Vaikka kyse olisi tapaturman jälkeisestä kivusta, osaa osteopaatti antaa apua kiputilojen lievittämisessä ja ehkäisemisessä. Rannekipu voi johtua muun muassa jännetuppitulehduksesta tai rannekanavaoireyhtymästä. Osteopaatti selvittää syyn ja antaa parhaat hoito-ohjeet.

3. Selkäkivut

Yläselkäkipu ja alaselkäkipu ovat erittäin tavallisia vaivoja suomalaisilla aikuisilla. Yläselkäkipuun saattaa liittyä hengenahdistusta tai rintakehän jäykkyyttä. Kaiken takana saattaa olla niin sanottu fasettilukko.

Osteopaatit hoitavat tuloksekkaasti myös alaselkäkipuja eli noidannuolta. Jos kipu säteilee pakaraan ja jalkaan, on kyseessä istumatyöläisille tyypillinen iskias. Usein syynä on välilevyn pullistuma tai muu välilevyvaurio.

4. Vatsakipu ja ruoansulatusvaivat

Olisitko uskonut, että osteopaatilta löytyy apu myös ruoansulatusvaivoihin? Ilmavaivat, närästys, turvotus, ärtyvä suolen oireyhtymä… kerro niistä rohkeasti osteopaatille, niin hän tutkii, miten tuki- ja liikuntaelimistösi ja sisäelimesi toimivat vuorovaikutuksessa. Osteopaattiset, hermoston kautta vaikuttavat hoidot helpottavat vatsaoireita ja vatsakipua.

5. Lantio- ja lonkkakipu

Lantion toiminnan häiriöt voivat heijastua kauas, esimerkiksi pakaraan, alaraajaan, selkärankaan ja kallonpohjaan. Osteopaatti osaa auttaa lantiokivusta kärsiviä – myös kuukautisvaivoista tai raskauden aikaisista liitoskivuista kärsiviä. Osteopaatilta löytyy apu myös ikäihmisillä yleisiin lonkkakipuihin, joiden takana on usein kuluma tai nivelrikko.

6. Polvikipu ja muut jalkakivut

Polvikipu

Polvet joutuvat koville. Jos polvessa tuntuu kipua, kertoo se usein alaraajan linjauksessa olevasta häiriöstä, joten siihen kannattaa hakea apua ajoissa. Osteopaatti saa polvesi taas pelaamaan, minkä lisäksi hän osaa hoitaa ja kuntouttaa muitakin jalkakipuja. Tunsitpa kipua sääressä, jalkaterässä tai vaikka kantapäässä, ota yhteyttä osteopaattiin. Myös penikkatauti ja nivelsidevammat paranevat osteopaatin avustuksella.

7. Unettomuus ja stressi

Stressi tekee meille hyvää – pieninä ja satunnaisina annoksina. Jos stressi pitkittyy, se aiheuttaa elimistössämme useita hermostollisia ja hormonaalisia muutoksia. Stressaantuneen ihmisen stressiä lisäävät entisestään uniongelmat, ruoansulatusongelmat, muistihäiriöt, hermostuneisuus ja erilaiset lihaskireydet. Stressin hoitoon on monenlaisia keinoja. Joillekin auttaa terapia, joillekin jooga, toisille taas osteopatia. Osteopaatti saa hoidollaan palautettua kehon tasapainon, mikä auttaa palautumaan ja katkaisemaan stressin kierteen. Osteopatia auttaa myös aineenvaihduntaan, verenkiertoon ja liikkuvuuteen.

Osteopaatin hoidot eivät satu, vaan ne tuntuvat varsin mukavilta. Jo tämä riittää rentoutumaan edes hetkeksi. Osteopaatista on siis apua myös ei-stressiperäisen unettomuuden hoitoon. Osteopaatti pyrkii lisäämään asiakkaansa kehotietoisuutta ja taitoa rentoutua. Erityisesti silloin unettoman kannattaa hakea apua osteopaatilta, jos unettomuutta aiheuttaa jokin kipu.